A sütőtök és a többi tökféle is egynyári növény. Rövid ciklusban termesztett, általában március és június között, hiszen magjai csírázni csak tartósan 12 fok fölött kezdenek. Szinte bárhol megterem, még a szikes talajon is.
Hasznos tápanyagok a tökfélékben:
- igen magas a szénhidráttartalma
- nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat
- gazdag vitaminforrás: B-, C-, D-, E- és K-vitamint is tartalmaz
- ásványi anyag tartalma is kiemelkedő: foszforban, kalciumban és káliumban gazdag
- lecitint és fitoszterolokat is tartalmaz
Hatásai:
- Kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír
- Parazitaellenes tulajdonságú
- A húgyutak fertőtlenítésében és a vizelethajtásban is segítségünkre lehet.
- Nyugtató hatása is ismert, sőt álmatlanság esetén is alkalmazható.
- Eredményesen alkalmazzák prosztataproblémák megelőzésére és kiegészítő kezelésére
- Égési sérülések kezelésére keverjünk össze 30 gramm nyers tökpépet 1 liter vízzel és ezt kenjük a kezelendő felületre.
- Kiváló kiegészítője lehet az időskori makula degeneráció megelőzésének
- Gazdag béta-karotinban, ami egy erős antioxidáns, így a sejtvédelem egyik segítője lehet.
- Alacsony kalóriatartalmú, így diétázók is bátran fogyaszthatják.
- Béta-kripoxantin tartalmának köszönhetően csökkentheti a tüdőrák kockázatát dohányzás esetén.
A tökmag hatásai:
- Kiváló gyulladáscsökkentő
- Akárcsak a tökfélék húsa, a mag is parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
- Természetes ellenszere lehet a galandférgeknek és más élősködőknek.
És hogy a sütésen kívül mire tudjuk még felhasználni a sütőtököt? Íme egy recept, de itt továbbiakat is találtok.