Kicsit kesernyés, sok rossz emlékünk van róla. A kelbimbó az a zöldség amit még a kedves rajzfilmfigura Franklin, a teknős is inkább az ágya alatt gyűjti a kelbimbót, ahelyett, hogy megenné.
Pedig sok olyan fontos tulajdonsága van, ami miatt érdemes lenne gyakrabban beépíteni az étrendünkbe a kelbimbót. (sok ötlet a kelbimbó felhasználásához)
A kelbimbó a káposztafélék családjába tartozik, közeli rokona a karfiol és a karalábé, mégis mostohatestvérként kezeljük.
A kelbimbó egészségügy előnyei:
- Védelmet nyújt a DNS-nek.
- Csökkenti a szív és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.
- A párolt kelbimbónak koleszterinszint csökkentő hatása van.
- Támogatja az emésztőrendszert.
- Gyulladáscsökkentő hatású.
- Segít a rák megelőzésében.
- Alacsony zsírtartalmú.
- Egyes vegyületei segítik a női szervezetben az ösztrogén jobb hasznosulását.
- Támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait.
- Jó forrása a mangánnak-, vasnak-káliumnak-, kalciumnak-, magnéziumnak-, foszfornak-és molibdénnek.
- Segít a szervezetnek, hogy elkerülje a krónikus, túlzott gyulladásokat.
- A kelbimbó kiváló K-vitamin és omega-3 zsírsav forrás, így a magas vérnyomás leküzdésében is jó kiegészítő lehet..
- Kétszer annyi C-vitamint tartalmaz mint a narancs.
- A kelbimbó magas folsavtartalma, amely elősegíti a megtermékenyülést, és csökkenti a vetélés és a születési rendellenességek kockázatát is.
- Segít megszüntetni a székrekedést.
- A pajzsmirigy működésére is pozitívan hat.
- Anti-diabetikus és anti-mikrobiális tulajdonságú.
- Támogatja a szem egészségét.