A kakaó, mint növény
Mexikóból és az Amazonas-medence környékéről származó kis 6-8 m magas fán terem a kakaóbab. A fa ágai bozontosak, levelei elliptikusak, 15-30 cm hosszúkásak és hegyesek.
A kakaó fájának fiatal leveleit sebek fertőtlenítésére használják.
A kakaó, mint gyümölcs
A kakaófa termése hosszúkás alakú, belül pedig az értékes magjai ovális formájúak. A magokat szárítva és pörkölve használják.
A kakaófa termése a kakaóbab értékes tápanyagokban gazdag: egészséges zsírsavak, sztearin- és palmitinsav, glükóz és fruktóz, hisztamin, magnézium, szerotonin valamint polifenol és flavonoid tartalma is jelentős.
Az egészséges kakaó
A népgyógyászat az egész világon igen széles körben alkalmazza a kakaófa termését:
Bélfertőzések, hasmenés, váladékozás, a pajzsmirigy, a máj, a húgyhólyag, és a vesék betegségei esetén. De ajánlják még a cukorbetegség, az asztma, az általános gyengeség, csonttörések, étvágytalanság, malária, paraziták, tüdőgyulladás, köhögés, kólika panaszainak enyhítésére is.
A kakaóvaj
A kakaófa másik értékes adománya a kakaóvaj, melyet a kakaó és csokoládégyártás során nyernek ki a kakaóbabból. A kakaóvajat sebek, bőrbetegségek, égési sérülések, fáradtság kezelésére használják.
Kiválóan használható nyáron napvédő krémként. Érdekesség, hogy a fehér csokoládéban ez az egyetlen összetevő ami a kakaófáról való.
Mert finom
A kakaó nagyon egészséges, de azért leginkább azért szeretjük, mert nagyon finom. Így a karácsony közeledtével itt egy ötlet, hogy mit is készíthetünk a kakaóporból. Ez egy kitűnő ajándék kollégáknak, barátoknak, hiszen bármelyik hideg estét megédesíti és felmelegíti egy csésze finom habos forró csokoládé:
+1 recept és ajándékötlet
Hozzávalók:
- Vegyünk egy kb. literes (ízlés szerint kisebb is lehet) üveget (befőttes üveg a legegyszerűbb választás)
- Sablonok (csatolva) letöltés
- Kártya (csatolva)
- Különböző színű filc, hab vagy karton lapok (barna, fekete, fehér és piros)
- Olló
- Az üveghez megfelelő méretű kocka alakú zsákvászon vagy szövet
- Befőttes gumi
- Rafia vagy szalag
Nyomtassa ki a címke sablonját. A címke szélét lyukassza ki egy lyukasztóval, hogy a felhasználni kívánt szalagot át tudja fűzni a kártyán.
Vágja ki a szarvashoz szükséges sablonokat. Helyezze őket karton papírra, habpapírra vagy filcre. (A filc nagyon jó választás, mert a megfelelő merevséget biztosítja az agancsnak.)
Mindkét agancs alján csináljunk egy 1 cm-es bevágást.
A zsákvászon vagy szövet anyagunkon vágjunk két kis rést, ahol be fogjuk dugni az agancsainkat.
Csúsztassa a réseken keresztül az agancsokat.
Helyezze az agancsok bevágott részét a befőttesüveg tetejére és ragasztószalaggal ragassza rá, úgy, hogy a hasíték két része más-más irányba nézzen.
Helyezze az anyagot a tetőre és befőttes gumival fogassa rá az üvegre, úgy, hogy a helyén maradjon. Egy rafia szalaggal kössük rá a már elkészített és kilyukasztott címkénket. Kétoldalas ragasztószalaggal rögzítsük az üvegre a már filcből, habpapírból vagy kartonpapírból kivágott orrot és szemeket.
Néhány bögrével párosítva tökéletes karácsonyi ajándék!