Ha kicsit borúsabbra fordul az idő és nincs kedvünk kimozdulni, akkor igazán jó időtöltés lehet kísérletezni különböző növényi magvakból készült vaj gyártásával.
Miből készülhet vaj? Mogyoróból, mandulából, lenmagból, kesudióból, napraforgómagból…és megannyi lehetőség rejlik még a magvakban. Más-más íz, más-más hasznos tulajdonság, de az elkészítési mód megegyező mindegyik vaj esetében.
Ha nem sikerül bio magvakat venni…
… akkor a legfontosabb lépés a magvak kiáztatása, majd alapos leszárítása. Miért kell áztatni? Nos a magvakat, hogy megóvják őket a korai kicsírázástól különböző felületkezelő anyagokkal vonják be az előkészítésük során. Ezek megakadályozzák a könnyű emészthetőségüket is és különben is kinek van szüksége a szervezetben raktározódó vegyi anyagokra? Az egyik ilyen anyag a fitinsav, mely az emberi test számára emészthetetlen, sőt gátolja az olyan fontos anyagok felszívódását, mint a cink, magnézium, kalcium, réz és vas.
Az áztatás segíti ezen anyagok eltávolítását, így segíti a tápanyagok felszívódását is, sőt sokkal jobb íze lesz a magvaknak és a belőlük készülő vaj is sokkal értékesebb táplálék lesz. De nagyon fontos az áztató vizet minden áztatás után cserélni kell.
Magvak és diófélékáztatási idő |
|||
mandula | 8-12 óra | pekándió | 4-6 óra |
kesudió | 2 óra | fenyőmag | 8 óra |
lenmag | 8 óra | pisztácia | nem szükséges |
mogyoró | 8 óra | szezámmag | 8 óra |
makadámdió | 8 óra | napraforgómag | 2 óra |
földimogyoró | 8 óra | dió | 4 óra |
Áztatás: Helyezzük a magvakat egy üvegtálba vagy befőttes üvegbe, öntsük fel addig szűrt vízzel, míg teljesen ellepi a magvakat. Fedjük le a tálat, vagy az üveget és hűtőszekrényben vagy hűvös helyen áztassuk a fenti táblázatban meghatározottak szerint. Szűrjük le, az áztatóvizet öntsük le, és öblítsük át tiszta vízzel.
Kiszárítás: Sütőbe téve, egy tepsiben maximum 150 fokon 12-18 óra hosszáig szárítsuk, amíg teljesen száraz és ropogós magvakat kapunk.
Természetesen ránk van bízva, hogy ezt megtesszük e, a vajak áztatás és kiszárítás nélkül is elkészíthetőek.
Hogyan készül a házi vaj magvakból?
A vaj hozzávalói:
- 2-4 csészényi ízlés szerinti mag vagy dióféle, akár nyersen, akár megpirítva (teljesen más íze lesz, pirítás után)
- 1-2 evőkanál semleges ízű és világos színű olaj
- extra finom tengeri só (opcionális)
- édesítőszer (juharszirup, méz, nádcukor, sztívia stb – opcionális)
A vaj elkészítése:
Áztatás és kiszárítás után tegyük a magvakat vagy dióféléket egy késes aprítógépbe. Őröljük először finom porrá. Ekkor adjunk hozzá kevés olajat, majd folytassuk az aprítást, amíg sima krémes állagú készítményt kapunk. Érdemes percenként megállítani a gépet és az edény faláról lekaparni a masszát, majd folytatni az őrlést. Az egyes magvaknál ez az elkészítés eltarthat 15-20 percig is, úgyhogy ha nem akarjuk leégetni az aprítónk motorját, akkor 1 perc őrlés után tartsunk 1 perc szünetet. Türelem kell hozzá, de megéri.
Ha szeretnénk ízesíteni, azt a legvégén tegyük.
Milyen ízesítőt adhatunk vajainkhoz?
- vaníliakivonat, vagy friss vanília
- fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg
- nyers kakaó
- chili por, kömény, oregánó, tengeri só
Hogyan készül a házi nutella?
Hozzávalók:
- 2 csésze török mogyoró
- ¼ csésze kakaópor
- 1-2 evőkanál semleges ízű, világos színű olaj
- ½ csésze cukrozatlan mandulatej vagy kókusztej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- ízlés szerint édesítő
- ¼ teáskanál tengeri só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Helyezzük a mogyorót egy rétegben sütőpapírral bérelt tepsire és süssük a mogyorót 10-15 percig, figyelve, hogy ne égjen meg.
Öntsük a mogyorót egy nedves konyharuhára, majd fogjuk össze a konyharuha sarkait és dörzsöljük addig amíg a barna színű hártya le nem válik róla. Ez elég macerás, de megéri.
Tegyük a mogyorót egy késesbetétű robotgépbe és a korábban említett módon, készítsünk belőle mogyoróvajat. Amikor elkészült adjuk hozzá a többi hozzávalót és kapcsoljuk vissza a gépet további 5-6 percre amíg teljesen sima krémet kapunk.
A cikk eredetijét teljes hosszában itt olvashatjátok.