A trópusi Ázsiában őshonos bazsalikom a 16. században érkezett Európába.
Mára már a magyar konyha nélkülözhetetlen fűszernövénye. Akinek nincs kis konyhakertje, konyhája ablakában is szépen nevelkedhet a bazsalikom. Mellesleg a kis zöld cserép a konyha hangulatát is emeli.
A bazsalikom gyógyhatásairól a www. csakanoknek.hu weboldalon olvashat bővebben.
Bazsalikom a gyógyító fűszernövény
Az Ázsiából származó fűszernövény, a bazsalikom nemcsak a magyar konyha kedvelt fűszerei közé tartozik, de számos gyógyhatással is rendelkezik.
A bazsalikom összes lombozata, az ágak, a levelek és a virágos részei is felhasználhatók.
Mit tartalmaz a bazsalikom?
Esszenciális zsírsavakat (maximum 1%), linalool, linalil-acetát, cineol, esztragol, pinén, eugenol, kámfor, tanninok (4%).
A bazsalikom hatásai:
görcsoldó, élénkítő, szélhajtó, segít megelőzni a hipochondriát, emésztési zavarokra, rákellenes, vérnyomáscsökkentő, antibakteriális, segít gyomorgörcsök esetén, étvágygerjesztő hatása van, nyálkahártya karbantartására, vizelethajtó, nyugtató.
Terápiás javaslatok:
anorexiára, emésztési zavarokra, gyomor görcsökre, puffadásra, gyomorhurutra, bél paraziták ellen, köhögésre.