A vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, amit zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával tudunk biztosítani szervezetünk számára. A vitaminok sorában az egyik legismertebb a C-vitamin, más néven aszkorbinsav, amit az 1930-as években izolált Szentgyörgyi Albert.
A C-vitamin ajánlott napi mennyisége 60-90 mg, bár ezt a mai napig vitatják. Ha C-vitamin tartalmú zöldségről és gyümölcsről esik szó, elsősorban a citrom, a paprika és a csipkebogyó jut eszünkben.
De tudják, hogy az egres, vagy más néven a pöszméte is kiváló C-vitamin forrás?
Egres, az „igénytelen” sokoldalú, C-vitamin forrás
Az egres talán a legtöbb nevű gyümölcsünk. Nevezik vadegresnek, brüszkének, piszkének, pöszmétének és köszmétének is. Az éretlen és savanyú gyümölcsöt ősi idők óta sokféleképpen használják, hasznosítva C-vitamin tartalmát. A patikusok gyógykenőcsöket, a háziasszonyok levest, mártást, szörpöt és lekvárt készítenek belőle.
Egres, pöszméte hatásai:
- magas C-vitamin tartalmú
- kevés kalóriát tartalmaz
- csökkenti a szemen belüli nyomást
- vérszegénység csökkentésére
- csökkenti a vércukorszintet
- elősegíti a haj növekedését
- erősíti a haj növekedését
- antibakteriális
- gyulladáscsökkentő
- erősíti a körmöket
- segíti az izmok működését és fejlődését
- hasznos hasmenés és vérhas esetén
- javítja az étvágyat
- öregedés gátló tulajdonságai vannak
- segíti a vesefunkciókat
- egyensúlyban tartja a koleszterinszintet
- növeli a vörösvértest termelést
- táplálja az agyat
- véd az UVB sugárzás ellen
C-vitamin dús klassz, egres turmix
Klassz, egres turmix:
- 1 csésze mandula tej
- ½ csésze fagyasztott áfonya vagy 2 evőkanál kékáfonya csemege (Bálint csemegék)
- 1 banán
- 1 kiwi vagy 1 evőkanál kiwi csemege (Bálint csemegék)
- 1 evőkanál frissen darált lenmag
- 1 marék kelkáposzta vagy spenót
- 1 teáskanál méz
- 1-2 teáskanál nyers összetört egres (pöszméte)
Robotgéppel keverjük össze!
Egészségünkre!