Spirulina platensis – Chlorella vulgaris – Lithotamnium calcareum algák.
Mindhárom algafajta mikró alga és Lithotamnium calcareum kalciumot tartalmaz.
Algák pozitív hatásai:
Ezek az algafajták a legősibb fotoszintetizáló organizmusok közé tartoznak, a legtáplálóbb és legegészségesebb algák. Tengeri rokonaikkal ellentétben az édesvizekben nőnek, kisebbek és a szabad vízben mozognak, lebegnek.
Ismertségét a népgyógyászatban megfigyelt hihetetlen méregtelenítő képességének köszönheti. Napjainkban a levegővel, vízzel, sőt az élelmiszerekkel is nehézfémek és méreganyagok kerülhetnek a szervezetünkbe (bélrendszerünkbe, vérkeringésünkbe, valamint a zsírszövetekbe), amelyeket ez az apró növény képes lehet összegyűjteni és kivezetni. Rendkívül koncentrált (4%-os) klorofill (amely az egyik legjobb zsírégető anyagként van számon tartva)- és pigment-tartalmának köszönheti e tulajdonságát és rendelkezik egyedülálló CGF faktorral is. Ezt az anyagot vizsgálták már különböző laboratóriumi körülmények között, amely kutatások eredményeképpen képes volt visszaszorítani a tumorok fejlődését.
Mindemellett erősítheti az immunrendszert, fokozhatja a sebgyógyulást, szabályozhatja a bélműködést, gondoskodhat a bélflóra egyensúlyáról és segítheti a máj működését.
A chlorella alga tartalmaz:
- növényi fehérjét, aminosavakat, többek között a 8 féle alapvető aminosavat
- nyomelemeket és ásványi anyagokat, mint pl.: magnézium, kalcium, mangán, vas, cink, kálium
- savakat: pantoténsavat, folsavat, C-, E-, B-vitaminokat, aktív B12-t valamint niacint
- 4% klorofillt, amely mint említettük a méregtelenítésben játszhat fontos szerepet
- gyógyászati szempontból hatékony összetevőket is tartalmaz, pl. antioxidánsokat, polifenolt
- linolén- és linolsav telítetlen zsírsavakat
A Spirulina Platensis-ről:
A tudomány mai állása szerint az egyik legalapvetőbb és legvitamindúsabb élelmiszer. Közelebb áll a baktériumokhoz mint a többi algához, spirális formájú, színe kékeszöld. Tápanyagsűrűsége felülmúlja minden más emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerét. Az emberi szervezet számára szükséges anyagokat tartalmaz, ezért sokan csak „parányi zöld erőműként” emlegetik. A test túl savasodása ellen dolgozik, aktiválhatja a szervezet védekező erejét és támogathatja az anyagcserét.
Phycocyanin tartalma miatt nagyszerű hatással lehet a fertőzések, gyulladások esetén, sőt a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésével is kapcsolatban állhat.
Nagyszerű ellenálló- és alkalmazkodó-képessége van, igen savas környezetben is életben marad. Megfelelő körülmények között igen jól termeszthető, már akár 3 nap alatt is képes megduplázni biomasszáját.
A Spirulina tartalmaz:
- 60-70% (nagy mennyiségű) növényi fehérjét, amelyet szerveztünk rendkívül jól képes hasznosítani és tartós fogyasztása sem terheli meg a szervezetet
- nagy mennyiségű klorofillt, amely megköti és szállítja a növényi sejtekben az oxigént
- aminosavakat, zsírsavakat és nagy mennyiségben B-vitaminokat, valamint szerves kötésű, komplex formában vasat, amely a vashiányban lehet jótékony hatású
- hangulatjavító és szellemi teljesítőképesség fokozó tulajdonsága is lehet a Phenylethylamint (PEA) tartalma miatt
- a sárgarépánál tízszer nagyobb koncentrációban béta-karotint, ami immunrendszer élénkítőként ismert
- vitaminokat, muco-és poliszacharidokat, enzimeket, telítetlen zsírsavakat és lipideket
Tartalmaz továbbá többek között kalciumot, nátriumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, szelént, makro illetve nyomelemeket, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Nagyon jó jód- és káliumforrás, ezen tulajdonsága miatt pajzsmirigyzavarban szenvedők orvosi felügyelet mellett szedhetik.
Algák összetevői:
Biológiailag aktív anyagokból több 100-at tartalmaznak az algák.
- Proteinek, fehérjék amelyek a sejtek fő építőanyagai. A fehérjehiány okozhat fáradtságot, étvágytalanságot, növéskéslekedést és a vízegyensúly felborulását.
- Aminosavból 18 féle, köztük 8 pótolhatatlan.
- B1-, B2-, B5-, B6-, B9-, B12-, A-, E-, C-, P és más vitaminok.
- Vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium. A króm hasznos a perifériás idegrendszer számára. A vanádium részt vesz az anyagcserében, a kettő együtt pedig javíthatja az inzulin-anyagcserét. A szelénnek öregedés lassító hatása ismert és sorvaszthatja a ráksejteket.
- Genetikai információk tárolásában és átadásában fontos nukleinsavak (DNS és RNS)
- Szerves vasforrásként klorofill (zöld vér), amely megtisztíthatja a vért az ártalmas anyagoktól, lerakódott salakoktól, ezáltal méregtelenítő hatású lehet.
- Enzimek – főként nyers élelmiszerek fogyasztásával lehet hozzájutni, mert magas hőmérsékleten bomlásnak indulnak. Az enzimek szükségesek az emésztéshez, az agy működéséhez, a szerv és szövet regenerációhoz, valamint serkenthetik a bőr anyagcseréjét és a sebek gyógyulását.
- Gamma-linolénsav, amely egy, a számos többszörösen telítetlen zsírsavak közül és az Omega-6 típusú savakhoz sorolnak. Ez pozitív hatással lehet az immunerősítésre, a magas vérnyomásra, a gyulladásos folyamatok, valamint a szív-és érbetegségek csökkentésére, emellett serkentheti a sejtek szaporodását.
- Koenzim, amely a Q10-hez hasonlatos, az ételből nyert energiát elosztja a szervezet minden sejtjében.
Spirulina hatásterületei:
- Antibakteriális hatással bír, normalizálhatja a bélflórát.
- Magas vérnyomás csökkentő lehet.
- Megelőzheti a szabad gyökök megjelenését.
- Lipid- és koleszterinszint csökkentő lehet, helyrehozhatja a kolineszteráz aktivitását.
- Stimulálhatja a makrofágokat, amelyek elősegíthetik a hulladékok eltávolítását a szervezetből, így erősítheti az immunrendszer működését. Antigéneket tartalmaz, amelyek segíthetnek az autoimmun betegségek leküzdésében.
- Pozitívan hatással lehet a terhesség bekövetkezésére és normális lefolyására.
- Normalizáló hatása lehet az anyagcserére.
- Elősegítheti a szervezet lúgosítását.
- Könnyen emészthető vas forrása.
A Spirulina nagy vitális anyag tartalmú, sok értékes tápanyag természetes forrása. Tartalmazza az összes esszenciális zsírsavat és aminosavat, növényi fehérjét kiváló minőségben, vitaminokat, főként B12-t, Béta-karotint, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket. Kétszer nagyobb mennyiségben tartalmaz növényi olajat mint a szójabab és a sárgarépától 14-szer nagyobb a Béta-karotin tartalma. A test túl savasodása ellen dolgozik, támogathatja az anyagcserét, és aktiválhatja a szervezet védekező erejét.
Az „Építőmester”: Lithotamnium calcareum
Nyugat-Európában honos, a magas ásványi anyag tartalmú, kristálytiszta vizekben. 34 %-át a tiszta kalcium képzi, amely az emberi test számára a legfontosabb ásvány, lévén csontjaink, fogaink, körmeink, hajunk újraképződéséhez nélkülözhetetlen. A Lithotamnium természetes kalciuma, szemben a vegyileg előállítottal, tudományos kutatásokban nyert megállapítást, hogy magas arányban képes beépülni, sőt hatékonysága bizonyos mennyiségű Spirulina hozzáadásával tovább fokozódik. Ezáltal a Lithotamnium csontjaink és fogaink hatékony kalciumforrásává válhat.
Az algák nagyon fontosak az egészséges és teljes értékű táplálkozáshoz. Komplex összetételükön alapszik hozzájárulásuk a szépségünk, vitalitásunk és életkedvünk fenntartásához. A hiányállapotos betegségek megelőzésében folyamatos fogyasztásuk nagy segítséggel lehet. A mikro-algákban fellelhető létfontosságú anyagok segíthetnek számunkra a szervezetünket érő környezeti hatások kivédésében, hogy egészségünket idős korunkig megtarthassuk.
Ajánló:
- Tihanyi András, Tóth József, Weber-Suta Ágnes: Zöld utat az egészségnek! (Mikro algák szerepe a modern táplálkozásban és a gyógyításban)
Forrás:
- Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán