Ami zöld az egészséges!
Ezt mi is tudjuk, és hirdetjük, így elért minket is a zöld smoothie őrület. Annyi, de annyi féle módon és alapanyagból elkészíthető ez az igazán egészséges, tápláló és finom ital, hogy nem lehet megunni.
Mi a jó a smoothie-ban? Az, hogy pillanatok alatt összedobható nyalánkságot készíthetünk, sőt némi plusz fehérje és például olajos mag hozzáadásával, egy könnyű komplett étkezéssé is válhat a sietős napokon.
Zöld összetevők:
Csak fokozatosan. Ha újdonságnak számít a zöld levelesek nyers fogyasztása, akkor érdemes a bébi spenóttal, vagy egyéb bébi zöldségekkel kezdeni, majd fokozatosan haladni a tényleg erőteljesen „zöld ízű” finomságok fel. Egy adag smoothie-hoz általában 2-3 csészényi zöldet használunk, bár a gyakorlottabbak már nem méricskélnek. Két marék zöld és kész :).
Ha nincs nagy teljesítményű turmixgépünk, akkor érdemes a zöldeket némi folyadékkal együtt fokozatosan turmixolni.
Folyadékok:
A választáskor a határ a csillagos ég. Készülhetnek tejjel, krémes-gazdag állag eléréséért. Adhatunk hozzá gyümölcslevet, hogy édességével ellensúlyozzuk a zöldségek ízét. Ha nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt használunk, akkor akár a víz is elegendő folyadék lehet smoothienk-hoz.
Smoothie-knál leggyakrabban a növényi tejeket szokták használni, ezek is különleges ízt adhatnak: mandulatej, diótej, rizstej vagy akár a kókusztej.
Gyümölcsök:
Zöld turmixunk ízét mindenképpen érdemes némi édes gyümölccsel lágyítani. Kiváló választás lehet a bogyós gyümölcsök bármelyike, de a banán, avokádó,őszibarack vagy a körte is igazán finommá tudja varázsolni keverékünket. Némi fehérjével, értékes olajjal is dúsíthatjuk italunkat, ha egy maréknyi áztatott kesudiót is adunk hozzá.
És íme egy recept:
Krémes gyömbéres zöld smoothie (1 nagy, vagy 2 kisebb adag)
- 2 csésze cukrozatlan növényi tej
- 3 csésze bébispenót
- 1 kis darab gyömbér meghámozva, apróra vágva
- 1 közepes méretű fagyasztott banán
- fél avocado
- 2-3 datolya kimagozva
Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és keverjük addig, míg sűrű, krémes állagot kapunk.
A datolya mennyiségét variáljuk a szerint, hogy mennyire szeretnénk édesen az italunkat.
Ha komplett étkezésnek szánjuk, akkor dúsítsuk némi fehérjeforrással, pl. kender, vagy chiamag fehérjeporral.
Jó étvágyat!