Bár esszük, mégis nagyok kevés formáját ismerjük a hüvelyes növényeknek. És ezeket is főleg a téli időszakban fogyasztjuk, pedig érdemes őket egész évben, hiszen rengeteg olyan hasznos anyagot tartalmaznak, amit más élelmiszerből nem tudunk magunkhoz venni.
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), ezért is határozott úgy, hogy az idei év a Hüvelyesek Nemzetközi Éve lesz. Egész évben, világ és országszerte szerveznek a szakmai- és a nagyközönségnek szóló programokat, jelentetnek meg kiadványokat, hogy hangsúlyozzák ezen növények hasznosságát.
Zöldborsó, sárgaborsó, bab, lencse, csicseriborsó, mungóbab, lóbab, szójabab… ezek csak az általunk is leggyakrabban használt féleségek, pedig több ezer féle létezik belőlük. Sokoldalúan használható élelmiszerfajták, köretek, főételek, levesek, előételek is készíthetőek belőlük.
Íme a mi kedvenceink, minden fogásból:
KÖRET:
Zöldborsós újkrumpli – ízesélet.hu
Saláta:
Friss csicseriborsó saláta citrommal és kaporral
Hozzávalók:
- 1,5 csésze felkockázott kígyóuborka
- 2 csésze negyedelt koktélparadicsom
- 2 doboz konzerv csicseriborsó, leszűrve, lecsepegtetve
- 1/4 csézse citromlé
- 1/4 csésze olívaolaj
- 1/2 teáskanál méz
- 1 teáskanál Dijoni mustár
- 3 evőkanál finomra vágott friss kapor
- 1/3 csésze morzsolt feta sajt
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagy tálba összekeverjük a lecsepegtetett csicseriborsót, a paradicsomot és az uborkát.
Az öntet hozzávalóit a feta kivételével egy habverővel alaposan összekeverjük, majd a zöldségekre öntjük. Hozzáadjuk a morzsolt feta sajtot és alaposan összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd 15-20 perc alatt hűtőben összeérleljük.
Akár főételként, vagy húsok mellé köretként is fogyasztható.
Almás palacsinta sárgaborsóliszttel
Elkészítési idő: nett 15 perc, bruttó 25 perc
Alapanyagok:
- 150 g sárgaborsóliszt
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 mk sütőpor
- 1 mk szódabikarbóna
- 1 ek cukor
- 1 csiper só
- 1 tojás
- 125 ml tej
- 2 ek joghurt
- 1 alma
- vaj a sütéshez
A szárazanyagokat a cukor és a só kivételével összekeverem egy tálban. Egy másikban simára keverem a folyékony alapanyagokat, majd a kettőt csomómentesre keverem. Az almát meghámozom, fél centisre szeletelem és kivágom a magházát.
Egy serpenyőt felforrósítok, kevés vajat hevítek benne, majd 2-3 palacsintatészta kupacot halmozok rá. Mindegyik közepére teszek egy almaszeletet, másfél perc után megfordítom és még egy percig sütöm.
Addig folytatom, amíg tart a tészta, majd forrón fahéjas porcukorral, esetleg mogyorókrémmel tálalom. Zseniális.